Top

Haken

Haken is een eeuwenoude handwerktechniek die anno nu weer helemaal hip is. Het haken gebeurt met behulp van een haaknaald en diverse soorten garen. Met behulp van de haaknaald worden van de verschillende soorten garen lussen gemaakt, die samen een makkelijk tot een wat ingewikkelder patroon kunnen vormen. Haken wordt meestal met een 100 procent katoenen draad gedaan, maar ook wol en acryl kunnen voor deze handwerktechniek worden gebruikt. 

Geschiedenis

Hoe en wanneer het haken is ontstaan is nog altijd erg onzeker. Veelal wordt er vanuit gegaan dat de techniek zijn oorsprong vindt in de Arabische landen, Zuid Amerika of in China maar er is tot op heden hiervoor geen tastbaar bewijs gevonden, dat deze vorm van handwerken zijn oorsprong vindt in deze landen. De eerste bekendheid van het haken dateert uit 1800. Vanaf dat moment werd het haken in Europa veel beoefend. De vroegste schriftelijke vermelding over haken dateert uit 1812. In dat jaar werd het haakboek "The Memoirs of a Highland Lady" geschreven door Elizabeth Grant. In Nederland werden de eerste haakpatronen gepubliceerd in 1824 in het haaktijdschrift Pénélopé. Het haken werd in die periode veel gebruikt om het dure kant te vervangen en om in levensonderhoud te kunnen voorzien. De handwerkrage haken had een hoogte punt tussen 1910 en 1920. Na de Eerste Wereldoorlog werden er veel minder haakpatronen uitbracht dan voorheen. 

De haakpatronen die uit werden gebracht waren vaak vereenvoudigde versies van patronen uit het begin van de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de interesse in het handwerken opeens weer terug, maar vanaf 1980 kende deze handwerktechniek ook weer een dip in Nederland. Dit terwijl het haken in landen als Japan en de Verenigde Staten juist veel werd beoefend en er veel nieuwe haakpatronen gepubliceerd werden voor pannenlappen, omtrekken voor plantenpotten en andere creaties. Vandaag de dag word het haken ook populairder in Nederland en wordt haken zowel door jong en oud gedaan.

De granny Square in tegenwoordig de meest favoriete motief. Sommige bronnen zeggen dat de eerste vermelding van de naam Granny Square te vinden is in een boek wat “The Weldon Company” uit Londen in 1897 heeft uitgegeven. Daarin staat een haakpatroon van een gehaakt vierkantje. Dit haakpatroontje werd aanbevolen voor het opmaken van restjes. Maar waarschijnlijk werd het haakpatroon al veel langer gebruikt door haaksters. Wat wel zeker is, is dat wij tot op vandaag nog dankbaar gebruik maken van dit haakpatroontje. Je kunt er dan ook van alles van maken, van onderzetter tot sprei. Het is maar net hoeveel van deze vierkantjes je maakt.